2023

Na osłodę / performans

Performans Na osłodę był częścią XVI edycji wystawy Wrocławskiej Sceny Sztuki Intermedialnej, pod tytułem Wspólnota – wychodząc z cienia antropocenu…?  Wystawa odbyła się w Browarze mieszczańskim w czerwcu ramach festiwalu Podwodny Wrocław

000
001
002
003
004

fot. Tomasz Stempski

Sposób produkcji cukru – wyekstrahowanie, oczyszczenie i krystalizacja organicznej substancji idealnie ilustruje eksploatacyjny stosunek człowieka do świata. Wytwarzany z buraków cukier to stosunkowo nowa substancja, jej produkcja rozwinęła się w Polsce w pierwszej połowie XIX wieku. Dodawany do owoców pomaga konserwować przetwory. Na początku XX wieku władze zachęcały społeczeństwo do stosowania cukru popularyzując hasło „cukier krzepi”. Od tamtej pory jego spożycie w Polsce z roku na rok rośnie, co nie pozostaje bez znaczenia dla zdrowia – dlatego nazywany jest białą śmiercią. Ceny cukru w przypadku, zmian gospodarczych stają się obiektem spekulacji. Performans odbył się w otoczeniu kuchennych utensyliów i 40 kg cukru – czyli ilości jaką statystyczny Polak konsumuje w ciągu roku. W trakcie trwającej ok 3 godzin akcji zmieliłam w blenderach 1⁄3 z moich słodkich zapasów. Powstała góra białego proszku mogąca nasuwać różne skojarzenia. Performans zakończył się wytworzeniem lukru i wyznaczeniem lukrowej ścieżki wychodzącej na zewnątrz, może do cukrowej góry przyjdą po niej jakieś mrówki?